Co to je francouzský porcelán?

Na rozdíl od českého porcelánu má francouzský porcelán lehce slonovinovou barvu, jelikož se pálí na 1.200°C.

Není tak tvrdý ani pevný. Hůře se dekoruje - podglazurové barvy nejsou tak kontrastní.

V letech 1738–1740 založil francouzský král Ludvík XV. první francouzskou porcelánku ve Vincennes u Paříže, která byla roku 1756 na podnět Madame de Pompadour přenesena do Sèvres.

Není porcelán jako porcelán

Pro Českou Republiku typický čistě bílý, tvrdý, ale křehký porcelán. Na rozdíl od francouzského, lehce nažloutlého, vypalovaného pouze na 1.250°C, je tradiční český porcelán pálen na 1.380°C.

Tento tvrdý střep je možné dekorovat pod glazuru. Právě výsadní vlastnosti českého porcelánu mohou inspirovat celou řadu tvůrců k volné tvorbě.

Partnery projektu jsou: